Ce salariu este necesar pentru un împrumut de 10.000 de euro?
Întrebarea firească pe care ne-o punem ori de câte ori avem o nevoie financiară, fie că este vorba de o nevoie imediată sau de achiziționarea unei locuințe, este dacă venitul nostru actual este suficient pentru a acoperi necesarul. Totul se bazează acum pe nivelul de îndatorare, prin urmare orice analiză trebuie să înceapă de aici.
De ce este atât de crucial raportul dintre datorii și venituri?
Pentru că nicio instituție financiară nu vă va acorda un împrumut dacă depășiți limita permisă, indiferent de suma solicitată.
Astfel, gradul de îndatorare pe care îl aveți se va reflecta imediat în orice împrumut pentru care sunteți acceptat, deoarece vă puteți determina rapid capacitatea de împrumut pe baza sumei aplicabile și a venitului dvs. lunar net.
Situația este următoarea: dacă aveți posibilitatea de a împrumuta bani în lei, nivelul dumneavoastră de îndatorare este de 40%. Cu alte cuvinte, nu aveți voie să împrumutați mai mult decât ceea ce vă aduce rata lunară la maximum 40% din venitul dvs. lunar net.
Rata împrumutului nu poate fi mai mare de 1.600 de lei pe lună dacă venitul tău lunar este de 4.000 de lei.
Nivelul de îndatorare este de 20% din venitul net pentru împrumuturile în valută. Puteți contracta un împrumut a cărui rată lunară nu poate depăși 800 de lei pe lună dacă folosim același venit net lunar de 4.000 de lei.
Verificați capacitatea dumneavoastră de împrumut în funcție de salariul actual. Veniturile familiei trebuie luate în considerare, pentru că și banca face la fel.
Poți încerca să afli la orice instituție financiară ce cantități poți împrumuta în funcție de rata pe care ți-o permiți cu o astfel de analiză, care pornește de la venitul tău net și de la nivelul de îndatorare.
Puteți calcula rapid ratele lunare pentru diferite scenarii de sume împrumutate la instituțiile financiare cu ajutorul calculatoarelor de credit, care sunt disponibile atât pentru credite personale, cât și pentru credite ipotecare.
Cât de mult credit putem gestiona?
Înainte de a obține o cantitate de bani, este înțelept să ne gândim dacă avem cu adevărat nevoie de ea, deoarece ulterior vom fi nevoiți să rambursăm împrumutul în rate lunare. Înainte de a fi de acord cu termenii acordului de credit, nu după, împrumutatul trebuie să-și asume responsabilitatea. Din moment ce organizațiile financiare vă examinează solvabilitatea prin ANAF cu acordul dumneavoastră, verificarea veniturilor dumneavoastră nu mai reprezintă, din fericire, o preocupare financiară majoră. În zilele noastre puteți obține cu ușurință un credit bancar fără certificat de venit.
Practic, decideți sumele împrumutate în funcție de rată și le ajustați până când ajungeți la o rată lunară pe care o puteți gestiona și care este corelată cu nivelul dumneavoastră de îndatorare.
Cu toate acestea, mai există totuși un alt factor pe care trebuie să îl luăm în considerare. Unele instituții financiare sunt curioase să ne cunoască trecutul, pe lângă solvabilitatea și gradul de îndatorare. Ca urmare, dacă trecem pragul de îndatorare, putem ajunge să avem un istoric de credit slab. Dacă avem un istoric de credit prost, suma ar putea fi drastic diminuată sau, mai rău, creditul nostru ar putea fi refuzat.