Dobânda Anuală Efectivă (DAE) ca mod de comparație a creditelor ifn

DAE, ca instrument de comparare credite, îți este utilă pentru a alege creditul cel mai avantajos. De cele mai multe ori, atunci când cerem bani cu împrumut, luăm în calcul doar rata dobânzii. Nimic mai greșit, pentru că DAE înglobează toate costurile creditului. Practic, îi arată debitorului cât are de plată, raportat la toate comisioanele și taxele percepute de societatea de împrumut.

DAE – ce include, cum se calculează și de ce este importantă?

Modul de calcul al DAE este ca formă procentuală din toate costurile implicate de un credit. În general, DAE este limitată în cazul ifn-urilor. Această măsură are ca rol prevenirea creșterii la îndatorare peste limită a persoanelor cu venituri mici și care nu pot da banii înapoi la timp. Banca Națională a României a limitat valoarea DAE în raport cu termenul de rambursare.

Astfel, dacă vei cere bani împrumut ifn pe o perioadă de maxim 15 zile, trebuie să știi că DAE nu poate fi mai ridicată de 200%. Atunci când discutăm de credite acordate pentru un interval de până la 90 de zile, DAE va fi limitat la 100%. Pentru împrumuturile care depășesc perioada de 90 de zile, calculul DAE se raportează la dobânda Lombard stabilită de Banca Națională a României.

Ce este Dobânda Anuală Efectivă?

Cu toate acestea, o să observi că valoarea dobânzii anuale efective este uriașă în cazul unor credite nebancare online. Îți recomandăm să vizualizezi nu neapărat valoarea procentuală, ci suma de plată în sine (este mult mai relevantă). Chiar și atunci când vrei să soliciți un împrumut nebancar, mai bine compară DAE nu ca procent, ci ca o valoare fixă (de exemplu, nu 4356%, ci sub forma a 356 Lei dobândă pe lună). Este mult mai relevant pentru că procentual, valoarea pare foarte ridicată.

În DAE sunt incluse multiplele comisioane percepute de creditor. Există un comision care se percepe o singură dată (comision unic) pentru prestarea unor servicii în favoarea debitorului. Creditorii îți pot percepe o taxă de analiză a cererii tale sau pentru administrarea împrumutului, dacă este vorba despre o linie de credit. Nu uita de posibilitatea cererii unei taxe de procesare a solicitării tale online sau dacă se face o verificare la Biroul de Credit.

Atunci când vrei bani cu împrumut, asigură-te că nivelul acestor comisioane este cât mai scăzut. Un alt cost despre care se vorbește prea puțin este comisionul de plată în avans a unui credit ifn. De obicei, acesta figurează ca fiind perceput în mod opțional de către companiile nebancare. DAE este importantă pentru orice tip de împrumut, dar nu este cea mai relevantă.

Cum se calculeaza DAE?

Costul total al împrumutului îți permite să știi cu exactitate cât ai de plată (de exemplu, la creditele ipotecare, există asigurările obligatorii pentru locuință și de viață, care nu sunt incluse în dobânda anuală efectivă). Îți recomandăm să optezi în primul rând pentru creditorii care oferă împrumuturi cu DAE care se încadrează în limitele specificate de BNR. Noi i-am selectat pe cei mai buni pentru tine, așa că mergi la sigur! Aplică acum la un credit ifn cu DAE cumsecade!


Dobanda Anuala Efectiva / DAE

Nu este ușor să faci rost de bani în grabă, dar aceste împrumuturi te pot ajuta. Meritați să știți care este costul real al împrumutului înainte de a semna. Puteți chiar să aplicați online în doar câteva minute!

Vă putem ajuta! Avem o mare varietate de opțiuni de împrumut care se vor potrivi nevoilor dumneavoastră.

 

 

 

 

Leave a Comment