Vrei să știi ce se întâmplă cu creditul în caz de divorț?
Dacă ai deja un împrumut făcut, poate te întrebi ce se întâmplă cu acesta în caz de divorț. Ce se întâmplă când creditul figurează ambii parteneri ca titulari? Situațiile acestea sunt mai complicate și devin și mai dificile când divorțul nu este de comun acord.
Cum se împart creditele negarantate în cazul divorțului?
Un credit negarantat reprezintă acel împrumut ce nu s-a făcut pe baza unei garanții. Opțiunile disponibile în cazul unui divorț privitoare la un credit sunt următoarele:
Plata datoriei și anularea creditului
O soluție ideală dar mai greu accesibilă pentru majoritatea oamenilor este plata sumei restante din datorie cât mai repede posibil. În cazul finanțării unui activ, ceea ce se poate face dacă nu există suficienți bani în acest moment, este să se vândă acel activ și cu banii obținuți de poate acoperi suma ce lipsește pentru a soluționa creditul.
Schimbarea proprietarului
Dacă unul dintre cele două părți, implicate în divorț, dorește continuarea contractului de împrumut, cu tot ce presupune aceasta, există posibilitatea de schimbare a proprietarului creditului. Banca va evalua dacă persoana asupra căreia va trece responsabilitatea ratei lunare este capabilă din punct de vedere financiar să susțină continuarea contractului și dacă îndeplinește toate criteriile, se poate bucura în continuare de beneficiile activului finanțat.
Împărțirea împrumutului
Mai este valabilă și o a treia opțiune, în cazul în care niciuna dintre posibilitățile menționate mai sus nu sunt ușor de îndeplinit. Aceasta constă în înjumătățirea sumei ratei lunare și cu revenirea plății asupra ambilor parteneri. Această alternativă este una simplă, dar cu unele mențiuni, că sunt posibile neînțelegeri, cum ar fi ca o singură parte să se bucure de activul finanțat sau să împartă utilizarea acestuia cu cealaltă parte într-un mod inechitabil. De asemenea, în cel mai rău caz, se poate întâmpla ca unul dintre cei doi soți să nu mai efectueze plățile corespunzătoare fără o notificare prealabilă.
De aceea ideal ar fi, în cazul împrumuturilor comune, să existe acceptare din partea celor doi soți și astfel nu va rămâne nimic neîncheiat odată cu finalizarea căsătoriei.